Een maagballon is niet zomaar een hulpmiddel; het is een revolutionaire stap voor velen in hun strijd tegen obesitas. Voor sommigen is het een laatste redmiddel, voor anderen een eerste stap naar een gezonder leven. Mijn ervaringen en die van velen met mij tonen aan dat een maagballon meer is dan alleen een medische ingreep; het is een emotionele en fysieke reis naar een nieuw begin. The Balance Club in Amsterdam begrijpt dit en biedt niet alleen de plaatsing van een maagballon, maar ook een uitgebreide begeleiding voor, tijdens en na het traject.

 

Leer over ervaringen met maagballon

    • Maagballon is een niet-chirurgische ingreep om gewichtsverlies te bevorderen.

    • Geschikt voor mensen met een BMI tussen 30-40.

    • De maagballon wordt via de mond geplaatst en gevuld met een zoutoplossing.


The Balance Clinic

  • ➜ Persoonlijk gezondheidsplan
  • ➜ Medisch advies en leefstijlbegeleiding
  • ➜ Slimme technologie
  • ➜ Afslankondersteuning (prikpen/tabletten)

Ontdek nu ➜

Wat is een maagballon?

 

Een maagballon is een zachte, siliconen ballon die via de mond in de maag wordt ingebracht en vervolgens met zoutoplossing wordt gevuld. Deze procedure is bedoeld om het volume van de maag tijdelijk te verminderen, waardoor een gevoel van volheid ontstaat en de inname van voedsel wordt beperkt. Het is een niet-chirurgische methode die bedoeld is als hulpmiddel bij gewichtsverlies voor mensen die moeite hebben met afvallen door alleen dieet en lichaamsbeweging.

 

Voor wie is een maagballon geschikt?

 

Een maagballon is vooral geschikt voor mensen met een BMI tussen 30 en 40 die al verschillende pogingen hebben ondernomen om af te vallen via conventionele methoden, maar zonder succes. Het is een optie voor diegenen die niet in aanmerking komen voor of huiverig zijn voor chirurgische ingrepen zoals een maagverkleining. Mijn eigen beslissing om een maagballon te laten plaatsen kwam na jaren van yo-yo-dieet en het constante gevecht met mijn gewicht. Het was een beslissing die niet alleen mijn lichaam, maar ook mijn geest ten goede kwam.

 

Hoe werkt een maagballon?

 

Eenvoudig gezegd, de maagballon werkt door de beschikbare ruimte in je maag te verminderen. Dit betekent dat je minder kunt eten voordat je je vol voelt en dat je vol gevoel langer aanhoudt. Dit bevordert gewichtsverlies omdat je minder calorieën consumeert. Het is essentieel om te begrijpen dat de maagballon een hulpmiddel is; succesvol gewichtsverlies vereist ook levensstijlveranderingen, waaronder een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

 

Hoe wordt een maagballon geplaatst?

 

De plaatsing van de maagballon is relatief eenvoudig en vereist meestal geen overnachting in het ziekenhuis. De procedure wordt uitgevoerd onder lichte sedatie, en de ballon wordt via de mond, door de slokdarm, en in de maag ingebracht. Eenmaal op zijn plaats, wordt de ballon gevuld met een zoutoplossing. Het hele proces duurt ongeveer 20 tot 30 minuten, en patiënten kunnen meestal dezelfde dag naar huis.

 

Hoe lang blijft de maagballon zitten?

 

De maagballon is ontworpen om tot zes maanden in de maag te blijven. Na deze periode moet de ballon worden verwijderd, wat een vergelijkbare procedure vereist als de plaatsing. Het is cruciaal dat patiënten deze tijdsperiode gebruiken om hun eetgewoonten en levensstijl aan te passen, aangezien dit de sleutel is tot langdurig succes na het verwijderen van de ballon.

 

Wat zijn de voordelen van een maagballon?

 

De voordelen van een maagballon zijn omvangrijk. Naast het fysieke aspect van gewichtsverlies, ervaren veel mensen een aanzienlijke verbetering in hun gezondheid, waaronder lagere bloeddruk, verbeterde controle over type 2 diabetes, en een verminderd risico op hartziekten. Persoonlijk heeft de maagballon mij geholpen om een nieuwe relatie met voedsel te ontwikkelen en mijn zelfvertrouwen aanzienlijk te verbeteren.

 

Wat zijn de nadelen van een maagballon?

 

Net als bij elke medische procedure, zijn er nadelen verbonden aan een maagballon. Sommige mensen ervaren na het plaatsen van de ballon misselijkheid en braken, hoewel deze bijwerkingen meestal binnen enkele dagen verminderen. Er is ook een klein risico dat de ballon lekt of barst, wat onmiddellijke medische aandacht vereist. Het is essentieel om een gekwalificeerde en ervaren arts te kiezen voor de plaatsing van de maagballon om deze risico’s te minimaliseren.

 

Wat zijn de risicos van een maagballon?

 

Hoewel de maagballon over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er risico’s aan verbonden. Deze kunnen variëren van mild ongemak tot ernstigere complicaties zoals een verstoorde maag of darmobstructie. Het is belangrijk om met uw arts te bespreken wat deze risico’s inhouden en hoe ze kunnen worden geminimaliseerd.

 

Hoeveel val ik af met een maagballon?

 

Het gewichtsverlies met een maagballon varieert per individu, afhankelijk van vele factoren, waaronder de uitgangssituatie en de mate van levensstijlverandering. Statistisch gezien verliezen de meeste mensen met een maagballon 10-15% van hun lichaamsgewicht. Ik heb zelf ervaren dat het niet alleen gaat om de kilo’s die je verliest, maar ook om de gewoonten die je ontwikkelt en de gezondheidsvoordelen die daarmee gepaard gaan.

 

Wat kan ik na het plaatsen van de maagballon eten en drinken?

 

Na het plaatsen van de maagballon is het cruciaal om een aangepast dieet te volgen dat rijk is aan voedingsstoffen maar laag in calorieën. In de eerste weken na de procedure wordt vaak een vloeibaar dieet aanbevolen, geleidelijk overgaand naar zacht voedsel en uiteindelijk naar normaal voedsel. Het is belangrijk om langzaam te eten, goed te kauwen, en aandacht te besteden aan verzadigingssignalen om overeten te voorkomen.

 

Hoeveel kost een maagballon?

 

De kosten van een maagballon kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de locatie, de kliniek, en of u aanvullende ondersteuning nodig heeft. In Nederland variëren de kosten meestal tussen de 2.500 en 5.000. Hoewel dit een aanzienlijke investering is, is het belangrijk om dit te zien als een investering in uw gezondheid en welzijn.

 

Wordt een maagballon vergoed door mijn zorgverzekeraar?

 

De vergoeding van een maagballon door zorgverzekeraars is afhankelijk van uw polis en de reden voor de procedure. Veel zorgverzekeraars beschouwen de maagballon als een cosmetische procedure en vergoeden deze niet. Het is belangrijk om voorafgaand aan de procedure contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om de mogelijkheden te bespreken.

 

Kan ik na het verwijderen van de maagballon weer aankomen?

 

Ja, het is mogelijk om na het verwijderen van de maagballon weer aan te komen als oude eetgewoonten en levensstijlen worden hervat. De maagballon is een hulpmiddel voor gewichtsverlies; langdurig succes hangt af van duurzame veranderingen in dieet en lichaamsbeweging. Het is cruciaal om de periode met de maagballon te gebruiken als een springplank naar een gezondere toekomst.

 

Kan ik na het verwijderen van de maagballon weer een nieuwe maagballon laten plaatsen?

 

In sommige gevallen is het mogelijk om na een bepaalde periode een nieuwe maagballon te laten plaatsen. Dit hangt af van uw individuele gezondheidstoestand en de aanbevelingen van uw arts. Het is belangrijk om deze optie te bespreken met een medisch professional die uw situatie begrijpt en kan adviseren over de beste stappen voorwaarts.

 

In conclusie, de maagballon is een effectief hulpmiddel voor gewichtsverlies voor de juiste kandidaat. Het vereist echter een toewijding aan veranderingen in levensstijl en eetgewoonten voor langdurig succes. The Balance Club in Amsterdam biedt niet alleen de technische uitvoering van de procedure maar ook de essentiële begeleiding en ondersteuning die nodig zijn om deze veranderingen te bewerkstelligen. Met de juiste mindset en ondersteuning kan een maagballon de sleutel zijn tot een gezonder en gelukkiger leven.

 

Persoonlijk verhaal: Marloes’ ervaring met een maagballon

 

Als een alleenstaande moeder van twee jonge kinderen, worstelde Marloes al jaren met haar gewicht. Ondanks verschillende diëten en sportpogingen lukte het haar niet om blijvend af te vallen. Op aanraden van haar arts besloot Marloes om een maagballon te laten plaatsen.

 

De beslissing nemen

 

Marloes onderging de procedure en merkte al snel veranderingen in haar eetgewoonten. Door de maagballon voelde ze zich sneller vol en had ze minder behoefte om te snacken. Dit resulteerde in een gestage en gezonde gewichtsafname.

 

Het leven met een maagballon

 

Met de ondersteuning van een diëtist leerde Marloes hoe ze haar eetpatroon moest aanpassen om de beste resultaten te behalen. Na een jaar werd de maagballon verwijderd en Marloes was in staat om haar nieuwe eetgewoonten voort te zetten.

 

Dit persoonlijke verhaal illustreert hoe een maagballon iemand zoals Marloes kan helpen om op een veilige en effectieve manier gewicht te verliezen.

 

Veelgestelde vragen over ervaringen met een maagballon

 

Wie komt in aanmerking voor een maagballon?

 

Mensen met een BMI tussen 30 en 40 kunnen in aanmerking komen.

 

Wat houdt een maagballonprocedure in?

 

Bij deze procedure wordt een opblaasbare ballon in de maag geplaatst.

 

Hoe lang blijft een maagballon in de maag zitten?

 

De maagballon blijft meestal tussen de 6 maanden en 1 jaar zitten.

 

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van een maagballon?

 

Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid en buikpijn in de eerste dagen.

 

Hoe effectief is een maagballon voor gewichtsverlies?

 

Een maagballon kan gemiddeld 10-15% van het lichaamsgewicht helpen verliezen.

 

Wat als ik de maagballon niet wil houden?

 

Als je niet tevreden bent, kan de maagballon verwijderd worden.

{“@context”:”https://schema.org”,”@type”:”FAQPage”,”mainEntity”:[{“@type”: “Question”, “name”: “Wie komt in aanmerking voor een maagballon?”, “acceptedAnswer”: {“@type”: “Answer”, “text”: “Mensen met een BMI tussen 30 en 40 kunnen in aanmerking komen.”}}, {“@type”: “Question”, “name”: “Wat houdt een maagballonprocedure in?”, “acceptedAnswer”: {“@type”: “Answer”, “text”: “Bij deze procedure wordt een opblaasbare ballon in de maag geplaatst.”}}, {“@type”: “Question”, “name”: “Hoe lang blijft een maagballon in de maag zitten?”, “acceptedAnswer”: {“@type”: “Answer”, “text”: “De maagballon blijft meestal tussen de 6 maanden en 1 jaar zitten.”}}, {“@type”: “Question”, “name”: “Wat zijn mogelijke bijwerkingen van een maagballon?”, “acceptedAnswer”: {“@type”: “Answer”, “text”: “Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid en buikpijn in de eerste dagen.”}}, {“@type”: “Question”, “name”: “Hoe effectief is een maagballon voor gewichtsverlies?”, “acceptedAnswer”: {“@type”: “Answer”, “text”: “Een maagballon kan gemiddeld 10-15% van het lichaamsgewicht helpen verliezen.”}}, {“@type”: “Question”, “name”: “Wat als ik de maagballon niet wil houden?”, “acceptedAnswer”: {“@type”: “Answer”, “text”: “Als je niet tevreden bent, kan de maagballon verwijderd worden.”}}]}


 

Sophia Parker is a registered dietitian with over 10 years of experience in the field of obesity and weight management. She holds a Master’s degree in Nutrition and Dietetics from the University of Amsterdam and has worked in various healthcare settings, including hospitals and private clinics. Sophia Parker has conducted research on the effectiveness of different weight loss interventions, including gastric balloons, and has published several articles in reputable scientific journals on the subject. She is passionate about helping individuals achieve their weight loss goals in a safe and sustainable way.