Wat is Semaglutide en Hoe Helpt Het Bij Gewichtsverlies?

Voetnoot:
De uitgevoerde systematic review en meta-analysis van verschillende RCTs met in totaal 3962 deelnemers blijkt van hoge methodologische kwaliteit, en is gepubliceerd in een peer-reviewed tijdschrift wat over het algemeen wijst op betrouwbaarheid en kwaliteit van het onderzoek. De bevindingen geven aan dat semaglutide een significante en duurzame reductie in het lichaamsgewicht kan veroorzaken bij mensen met overgewicht of obesitas die geen diabetes hebben. Verder toont de meta-analysis dat de behandeling werd verdragen en veilig werd bevonden. Derhalve wordt een hoge kwaliteitsscore van 5 sterren toegekend, gebaseerd op criteria zoals de betrokkenheid van deelnemers, het feit dat de onderzoeken gerandomiseerde gecontroleerde trials betreffen, en de replicatie en consistentie van de resultaten. De referenties naar de Cochrane checklist verwijst naar een algemene standaard voor het schatten van de kwaliteit en betrouwbaarheid van studies, en is hier gebruikt als indicatie voor de robuustheid van het besproken artikel.

Onderwerp ℹ️ Wetenschappelijk Artikel ℹ️ Eenvoudige Samenvatting ℹ️ Originele Artikel ℹ️ Kwaliteitsscore ℹ️
Impact van Ozempic op Gewichtsverlies Efficacy and safety of semaglutide 2.4 mg for weight loss in overweight or obese adults without diabetes Lees hier meer Origineel Artikel ★★★★★

Afvallen op een duurzame manier? Klik hier

Kostenoverzicht bekijken? Klik hier

 

 

Inleiding

Obesitas is een wereldwijd gezondheidsprobleem dat kan leiden tot diverse ziektes, zoals diabetes en hartproblemen. Een nieuwe studie heeft gekeken naar de effectiviteit van Semaglutide, een medicijn oorspronkelijk goedgekeurd voor diabetes, bij het verminderen van gewicht bij mensen met overgewicht of obesitas die geen diabetes hebben.

Het Onderzoek

De onderzoekers analyseerden gegevens uit meerdere klinische studies. Ze keken specifiek naar mensen die wekelijks een injectie kregen met 2.4 mg Semaglutide en vergeleken de resultaten met een placebo-groep.

Belangrijkste Bevindingen:

  • Gewichtsvermindering: Mensen die Semaglutide gebruiken, verloren gemiddeld meer gewicht dan degenen die een placebo kregen.
  • Lichaamssamenstelling: Naast gewichtsverlies zagen onderzoekers ook andere positieve veranderingen in het lichaam, zoals een lagere Body Mass Index (BMI) en een kleinere taille.
  • Veiligheid: Het medicijn werd over het algemeen goed verdragen, hoewel sommige mensen last hadden van maag-darmklachten.

Gemiddeld verloren mensen die Semaglutide namen ongeveer 11.80% van hun lichaamsgewicht.

Conclusie

Het onderzoek toont aan dat Semaglutide een effectieve en veilige optie kan zijn voor mensen met overgewicht of obesitas zonder diabetes om gewicht te verliezen.

Referentie van het artikel:

Efficacy and safety of semaglutide 2.4 mg for weight loss in overweight or obese adults without diabetes: An updated systematic review and meta-analysis including the 2-year STEP 5 trial

Wenhui Qin MMed, Jun Yang BMed, Chao Deng MMed, Qinjuan Ruan BMed, Kai Duan MMed

Eerst gepubliceerd: 28 November 2023

DOI: 10.1111/dom.15386

 

Titel: gezondafvallen URL: http://gezondafvallen.favos.nl