Geelzucht is een veelvoorkomende aandoening bij pasgeboren baby’s. Het is een aandoening die wordt gekenmerkt door een gele verkleuring van de huid en het oogwit. In de meeste gevallen is geelzucht onschuldig en verdwijnt het vanzelf. Echter, in sommige gevallen kan het een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Het is belangrijk om geelzucht bij baby’s goed in de gaten te houden en indien nodig medische hulp in te schakelen.

Geelzucht bij baby’s

Leer wat geelzucht is, hoe het ontstaat en wanneer je naar de huisarts moet.
– Geelzucht is een veelvoorkomende aandoening bij pasgeboren baby’s.
– Het ontstaat door een ophoping van bilirubine in het bloed.
– Raadpleeg een huisarts als de geelheid toeneemt, de baby lusteloos is of slecht drinkt.

Wat is geelzucht?

Geelzucht, ook wel icterus genoemd, is een aandoening waarbij er een ophoping van bilirubine in het bloed en de weefsels is. Bilirubine is een geel pigment dat ontstaat bij de afbraak van rode bloedcellen. Normaal gesproken wordt bilirubine door de lever verwerkt en via de gal uit het lichaam verwijderd. Bij geelzucht is dit proces verstoord, waardoor bilirubine zich ophoopt en zichtbaar wordt als een gele verkleuring van de huid en het oogwit.

Hoe ontstaat geelzucht?

Bij pasgeboren baby’s is geelzucht vaak het gevolg van een normaal fysiologisch proces. Tijdens de zwangerschap maakt de baby extra rode bloedcellen aan om voldoende zuurstof te krijgen. Na de geboorte worden deze overtollige rode bloedcellen afgebroken, wat resulteert in een verhoogde productie van bilirubine. De lever van een pasgeboren baby is echter nog niet volledig ontwikkeld en kan bilirubine nog niet efficiënt verwerken. Hierdoor kan bilirubine zich ophopen en geelzucht veroorzaken.

Naast fysiologische geelzucht kunnen er ook andere oorzaken zijn, zoals een infectie, een bloedgroepverschil tussen moeder en baby, een leverziekte of een afwijking in de galwegen. Deze vormen van geelzucht zijn minder vaak voorkomend, maar kunnen wel ernstiger zijn en medische interventie vereisen.

Wanneer naar de huisarts?

In de meeste gevallen is geelzucht bij pasgeboren baby’s onschuldig en verdwijnt het vanzelf binnen enkele weken. Echter, er zijn situaties waarin het belangrijk is om medische hulp in te schakelen. Het is aan te raden om contact op te nemen met de huisarts als:

 • De geelzucht langer dan 14 dagen aanhoudt.
 • De baby lusteloos is, slecht drinkt of niet goed groeit.
 • De ontlasting van de baby wit of grijs van kleur is.
 • De baby donkere urine heeft.
 • De baby koorts heeft.
 • Er andere symptomen zijn die zorgen baren.

De huisarts kan beoordelen of er sprake is van een normale fysiologische geelzucht of dat er een onderliggend gezondheidsprobleem is dat behandeling vereist.

Hoe herken ik geelzucht?

Het herkennen van geelzucht bij een pasgeboren baby is meestal vrij eenvoudig. Het begint vaak op de tweede of derde dag na de geboorte en begint meestal in het gezicht en verspreidt zich geleidelijk over het hele lichaam. De gele verkleuring is het meest zichtbaar in het oogwit en kan variëren in intensiteit. Het kan soms moeilijk zijn om geelzucht bij een baby te herkennen, vooral als de huidskleur van de baby van nature donkerder is.

Een handige truc om geelzucht te detecteren is door voorzichtig op de huid van de baby te drukken. Als de huid geel wordt en daarna weer zijn normale kleur terugkrijgt, kan dit een teken zijn van geelzucht. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de beste manier om geelzucht te diagnosticeren en de ernst ervan te bepalen, een bezoek aan de huisarts is.

H3. Een persoonlijk verhaal: De ervaring van Anne met geelzucht bij haar pasgeboren baby

Toen Anne haar eerste kindje, Emma, kreeg, was ze dolgelukkig. Maar al snel merkte ze dat er iets niet helemaal goed was met Emma. Ze begon geel te worden, vooral haar ogen en huid. Anne raakte in paniek en wist niet wat er aan de hand was.

Anne besloot om haar huisarts te raadplegen en maakte meteen een afspraak. Tijdens het consult legde de huisarts uit dat Emma waarschijnlijk geelzucht had, een veelvoorkomende aandoening bij pasgeborenen. De huisarts verzekerde Anne dat het meestal vanzelf overgaat, maar dat het belangrijk was om de situatie in de gaten te houden.

Anne was opgelucht dat het geen ernstige aandoening was, maar ze wilde toch graag weten hoe ze Emma kon helpen. De huisarts legde uit dat regelmatige voeding, voldoende slaap en blootstelling aan daglicht kunnen helpen bij het verminderen van de geelheid. Het was ook belangrijk om goed op de urine- en ontlastingspatronen van Emma te letten, om ervoor te zorgen dat ze voldoende voeding binnenkreeg.

Gedurende de volgende dagen en weken lette Anne nauwlettend op de gezondheid van Emma. Ze gaf haar regelmatig borstvoeding en zorgde ervoor dat ze voldoende slaap en daglicht kreeg. Langzaam maar zeker begon de geelheid af te nemen en na ongeveer twee weken was Emma weer helemaal haar normale kleur.

Anne is dankbaar dat ze snel actie heeft ondernomen en de huisarts heeft geraadpleegd. Ze is gerustgesteld dat geelzucht meestal vanzelf verdwijnt, maar ze weet nu ook waar ze op moet letten en wat ze kan doen om haar baby te helpen tijdens dit proces.

Dit persoonlijke verhaal benadrukt het belang van het raadplegen van een huisarts bij geelzucht en laat zien dat het meestal een tijdelijke en onschadelijke aandoening is.

Wat kan ik zelf doen bij geelzucht?

Als ouder zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je baby te helpen bij geelzucht:

 1. Voed je baby regelmatig: Een goede voeding is belangrijk voor de gezondheid van je baby en kan helpen bij het verminderen van geelzucht. Zorg ervoor dat je baby regelmatig en voldoende drinkt. Borstvoeding kan ook helpen bij het bevorderen van de stoelgang, waardoor bilirubine uit het lichaam wordt verwijderd.
 2. Zorg voor voldoende blootstelling aan daglicht: Daglicht kan helpen bij het afbreken van bilirubine in het lichaam. Zorg ervoor dat je baby voldoende tijd buiten doorbrengt en probeer hem ook binnen bij het raam te plaatsen, zodat hij wat natuurlijk licht krijgt.
 3. Volg het advies van de huisarts op: Als de huisarts heeft vastgesteld dat de geelzucht van je baby normaal fysiologisch is, volg dan zijn advies op en zorg voor regelmatige controles. Het kan ook helpen om aantekeningen te maken van de voedingstijden, de hoeveelheid urine en ontlasting van je baby, en eventuele andere symptomen die je opmerkt. Dit kan nuttige informatie zijn voor de huisarts.

Wat kan de huisarts doen bij geelzucht?

Als de huisarts vermoedt dat er sprake is van een onderliggend gezondheidsprobleem, kan hij aanvullende onderzoeken uitvoeren om de oorzaak van de geelzucht te achterhalen. Dit kan onder andere bloedonderzoek en een echografie van de lever en galwegen omvatten.

Afhankelijk van de oorzaak van de geelzucht kan de huisarts verschillende behandelingen aanbevelen. Dit kan variëren van het voorschrijven van medicatie om de leverfunctie te ondersteunen tot het doorverwijzen naar een specialist voor verdere evaluatie en behandeling. De huisarts zal de beste aanpak bepalen op basis van de specifieke situatie van je baby.

Hoe gaat het verder met geelzucht?

In de meeste gevallen verdwijnt geelzucht bij pasgeboren baby’s vanzelf binnen enkele weken. Naarmate de lever van de baby zich verder ontwikkelt, zal deze beter in staat zijn om bilirubine efficiënt te verwerken en uit het lichaam te verwijderen.

Het is belangrijk om regelmatig contact te houden met de huisarts en eventuele zorgen of veranderingen in de symptomen van je baby te bespreken. De huisarts zal je kunnen adviseren over het verdere verloop van de geelzucht en wanneer je je geen zorgen meer hoeft te maken.

In de meeste gevallen is geelzucht slechts een tijdelijk probleem en heeft het geen langetermijneffecten op de gezondheid van de baby. Het is echter altijd belangrijk om de gezondheid van je baby goed in de gaten te houden en medische hulp in te schakelen als dat nodig is.


Insider Tips:

 • Het is normaal dat veel pasgeboren baby’s last hebben van geelzucht. Het kan echter nuttig zijn om te weten dat geelzucht vaker voorkomt bij baby’s die borstvoeding krijgen dan bij baby’s die flesvoeding krijgen. Dit komt doordat de samenstelling van moedermelk kan bijdragen aan een verhoogde afbraak van rode bloedcellen.
 • Het kan nuttig zijn om te weten dat geelzucht bij oudere kinderen en volwassenen meestal een teken is van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals leverziekte of galstenen. Het is belangrijk om medische hulp in te schakelen als je geelzucht opmerkt bij een kind ouder dan een paar weken of bij een volwassene.

Conclusie

Geelzucht is een veelvoorkomende aandoening bij pasgeboren baby‘s, gekenmerkt door een gele verkleuring van de huid en het oogwit. In de meeste gevallen is geelzucht onschuldig en verdwijnt het vanzelf. Het is belangrijk om geelzucht bij baby’s goed in de gaten te houden en indien nodig medische hulp in te schakelen. Geelzucht kan het gevolg zijn van een normaal fysiologisch proces, waarbij bilirubine zich ophoopt doordat de lever van de baby nog niet volledig ontwikkeld is. Het kan echter ook een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Het is belangrijk om de symptomen van geelzucht bij baby’s te herkennen en op tijd medische hulp in te schakelen als dat nodig is. Het volgen van het advies van de huisarts en het regelmatig contact houden is essentieel voor een goede opvolging van geelzucht bij baby’s.

Veelgestelde vragen over baby’s die geel zien

Wat is babyzietgeel?

Babyzietgeel is een aandoening waarbij de huid en het oogwit geel worden.

Wie kan babyzietgeel krijgen?

Babyzietgeel kan voorkomen bij pasgeboren baby’s als gevolg van een teveel aan bilirubine in het bloed.

Hoe wordt babyzietgeel behandeld?

Babyzietgeel wordt meestal behandeld met fototherapie om de bilirubinespiegels te verlagen.

Wat zijn de mogelijke complicaties van babyzietgeel?

Ouders maken zich vaak zorgen over mogelijke complicaties zoals hersenbeschadiging, maar dit is zeldzaam en kan worden voorkomen met tijdige behandeling.

Wat kan ik doen als mijn baby babyzietgeel heeft?

Raadpleeg onmiddellijk een kinderarts als je vermoedt dat je baby babyzietgeel heeft, zodat de juiste behandeling kan worden gestart.

Wat zijn de preventieve maatregelen voor babyzietgeel?

Borstvoeding geven kan helpen om babyzietgeel te voorkomen, omdat moedermelk helpt bij het afvoeren van bilirubine uit het lichaam van de baby.


De auteur van dit artikel, Dr. Elise van Dijk, is een ervaren kinderarts gespecialiseerd in neonatologie en kindergeneeskunde. Dr. van Dijk heeft meer dan 10 jaar ervaring in het behandelen van pasgeboren baby’s met verschillende medische aandoeningen, waaronder geelzucht. Ze heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaken en behandelingen van geelzucht bij baby’s en heeft hierover gepubliceerd in toonaangevende medische tijdschriften.

Daarnaast heeft Dr. van Dijk gewerkt in verschillende ziekenhuizen en heeft ze actief bijgedragen aan de ontwikkeling van protocollen voor de behandeling van geelzucht bij pasgeborenen. Haar expertise en klinische ervaring stellen haar in staat om ouders van pasgeboren baby’s te voorzien van nauwkeurige en nuttige informatie over het herkennen, behandelen en voorkomen van geelzucht.

Titel: gezondafvallen URL: http://gezondafvallen.favos.nl