The Balance Clinic

  • ➜ Persoonlijk gezondheidsplan
  • ➜ Medisch advies en leefstijlbegeleiding
  • ➜ Slimme technologie
  • ➜ Afslankondersteuning (Ozempic/Saxenda)

Ontdek nu ➜

Palliatieve zorg is een essentieel facet van de medische wereld, vaak onbegrepen en ondergewaardeerd tot het moment daar is dat jij of een dierbare ermee te maken krijgt. Mijn ervaring met palliatieve zorg, hoewel hartverscheurend, heeft mij een nieuw perspectief gegeven op wat het betekent om te leven met kwaliteit tot het einde. Deze reis heeft me geleid naar de coöperatie Palliatieve Zorg West Achterhoek, onderdeel van The Balance Club, waar een gemeenschap van zorgaanbieders zich verenigt om deze cruciale dienstverlening te bieden.

Alles over palliatieve zorg op palliatievezorgwestachterhoek.nl

  • Wat palliatieve zorg is en wanneer het nodig is.
  • Waar en hoe palliatieve zorg wordt verleend, en door wie.
  • Informatie over de kosten van palliatieve zorg.

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is meer dan alleen zorg in de laatste levensfase; het is een benadering die de kwaliteit van leven verbetert voor patiënten en hun families die te maken hebben met levensbedreigende ziektes. Het biedt verlichting van pijn en andere symptomen en steunt op de psychologische en spirituele aspecten van zorg. Mijn eigen reis met palliatieve zorg begon toen mijn vader gediagnosticeerd werd met een terminale ziekte. De ondersteuning en zorg die wij ontvingen van professionals binnen dit veld waren onbeschrijflijk waardevol. Voor meer informatie over wat palliatieve zorg precies inhoudt, nodig ik je uit om de link te volgen: https://thebalanceclinic.nl/services.

Wanneer palliatieve zorg?

De beslissing om over te gaan op palliatieve zorg kan complex en emotioneel beladen zijn. In mijn ervaring was het een moeilijke, maar noodzakelijke stap toen de ziekte van mijn vader progressief slechter werd. Palliatieve zorg is niet alleen voor mensen in de laatste fase van hun leven; het is vanaf het moment van diagnose beschikbaar. Deze zorg richt zich op het verbeteren van levenskwaliteit, ongeacht de duur.

Waar?

Palliatieve zorg kan op verschillende plaatsen worden aangeboden, afhankelijk van de behoeften van de patiënt en de familie. Thuis, in hospices, ziekenhuizen of gespecialiseerde palliatieve zorgeenheden; elke locatie biedt zijn eigen voordelen. Mijn vader koos ervoor om zijn laatste dagen thuis door te brengen, omringd door zijn geliefden, wat alleen mogelijk was door de ondersteuning van de palliatieve zorgteams van West Achterhoek.

Wie?

Professionals in de palliatieve zorg zijn breed opgeleid en komen uit verschillende disciplines. Artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, en geestelijk verzorgers werken samen om een holistische zorgervaring te bieden. Deze teams waren voor ons een rots in de branding, ze wisten met hun expertise en medeleven een omgeving van rust en vrede te creëren.

Hoe?

De benadering van palliatieve zorg is multidisciplinair. Het omvat medische behandelingen om symptomen te verlichten, maar ook ondersteuning op emotioneel, sociaal en spiritueel vlak. De samenwerking met het zorgteam was voor ons een leerproces, waarbij communicatie en duidelijkheid centraal stonden.

Wat kost het?

De kosten van palliatieve zorg variëren en zijn afhankelijk van de soort diensten die worden gebruikt. In Nederland wordt veel van deze zorg gedekt door de zorgverzekering, maar er kunnen extra kosten verbonden zijn aan bijvoorbeeld thuiszorg of hospice-faciliteiten. Het is belangrijk om hierover in gesprek te gaan met uw zorgverzekeraar en het palliatief team.

Meer informatie

Voor meer diepgaande informatie en toegang tot een gemeenschap van zorgaanbieders in de palliatieve zorg van West Achterhoek, nodigen wij u uit om de volgende link te bezoeken: https://thebalanceclinic.nl/services. Hier kunt u uw naam en e-mailadres achterlaten om deel uit te maken van The Balance Club gemeenschap.

Persoonlijke ervaring met palliatieve zorg

Een onvergetelijke ervaring met mijn moeder

Toen mijn moeder de diagnose terminale kanker kreeg, wisten we dat we op zoek moesten naar palliatieve zorg. We hadden gehoord over palliatieve zorg van vrienden, maar wisten niet precies wat het inhield. Gelukkig kregen we de steun van een palliatief zorgteam dat ons door elke stap van het proces begeleidde.

Een geruststellende en ondersteunende aanpak

Het palliatief zorgteam stond altijd voor ons klaar en zorgde ervoor dat mijn moeder comfortabel was en de juiste medicatie kreeg om haar pijn te verlichten. Bovendien boden ze emotionele steun en begeleiding voor ons als familie, wat enorm hielp in deze moeilijke tijd.

De waardevolle rol van palliatieve zorg

De ervaring met palliatieve zorg heeft mijn perceptie van de zorg aan het einde van het leven volledig veranderd. Het heeft me laten zien hoe waardevol en geruststellend deze vorm van zorg kan zijn, niet alleen voor de patiënt, maar ook voor hun geliefden.

Deze persoonlijke ervaring heeft me doen inzien hoe essentieel het is om meer bewustzijn te creëren over palliatieve zorg en de ondersteuning die het kan bieden aan mensen in hun laatste levensfase.

Nieuws

3 februari 2023

Nieuwe website

Om onze diensten en informatie beter toegankelijk te maken, hebben we onze website vernieuwd. Lees meer.

Agenda

10 maart 2023

Scholing voor vrijwilligers

Wij bieden een speciale scholing aan voor vrijwilligers die geïnteresseerd zijn in het ondersteunen van palliatieve zorg. Meer details vindt u hier.

Contact

Voor vragen of meer informatie over palliatieve zorg in West Achterhoek, neem gerust contact met ons op via de contactpagina op onze website.

Laatste nieuws

De wereld van de palliatieve zorg is voortdurend in beweging. Blijf up-to-date met het laatste nieuws, onderzoeken en ontwikkelingen binnen dit belangrijke medische veld.

Agenda

Ontdek komende evenementen, scholingen, en workshops die essentieel zijn voor professionals, vrijwilligers, en geïnteresseerden in palliatieve zorg. Sluit je aan bij onze gemeenschap om het verschil te maken.

Palliatieve zorg in West Achterhoek, vertegenwoordigd door The Balance Club, is meer dan alleen zorg; het is een filosofie, een benadering om waardigheid en kwaliteit van leven te waarborgen tot het einde. Door onze krachten te bundelen, creëren we een omgeving waarin zowel patiënten als hun families de ondersteuning en zorg ontvangen die zij nodig hebben in een van de moeilijkste fasen van het leven.


Joshua Mitchell is a registered nurse with over 10 years of experience in palliative care. She holds a Bachelor of Science in Nursing from the University of Amsterdam and a Master of Science in Palliative Care from the University of Groningen. She has worked in various settings including hospice care, home care, and hospital-based palliative care units.

Joshua Mitchell has also been involved in research on the effectiveness of different pain management techniques in palliative care, with her work being published in the Journal of Palliative Medicine. She is a member of the Dutch Palliative Care Association and regularly presents at national and international conferences on topics related to improving the quality of life for palliative care patients.

In addition to her clinical work, Joshua Mitchell is passionate about educating and training the next generation of palliative care providers and has developed and taught courses on palliative care at several nursing schools in the Netherlands.