Overgewicht en obesitas zijn wereldwijd een groeiend probleem met een aanzienlijke impact op de gezondheid en het welzijn van individuen. Gelukkig zijn er verschillende niet-operatieve behandelingen beschikbaar om gewichtsverlies te ondersteunen, waaronder de maagballon. In dit artikel zullen we de maagballon in detail bespreken, inclusief de werking, geschiktheid, voordelen, risico’s, kosten, resultaten, vergelijking met andere behandelingen, patiëntenervaringen, opvolging en begeleiding, en mogelijkheden voor een gezonde levensstijl na de behandeling.

02
Maagballon: een effectieve behandeling voor gewichtsverlies

Wat is een maagballon en hoe werkt het?

 • Een maagballon is een medische behandeling voor gewichtsverlies waarbij een opblaasbare ballon in de maag wordt geplaatst om een vol gevoel te creëren.
 • De maagballon vermindert de eetlust en helpt bij het verminderen van de voedselinname.


The Balance Clinic

 • ➜ Persoonlijk gezondheidsplan
 • ➜ Medisch advies en leefstijlbegeleiding
 • ➜ Slimme technologie
 • ➜ Afslankondersteuning (Ozempic/Saxenda)

Ontdek nu ➜

Maagballon: een effectieve behandeling voor gewichtsverlies

Voor wie is een maagballon geschikt?

 • Geschikte kandidaten zijn mensen met een BMI tussen 30-40 die moeite hebben met afvallen via dieet en lichaamsbeweging.
 • Ongeschikte kandidaten zijn patiënten met bepaalde maagaandoeningen of psychische problemen.
  Maagballon: een effectieve behandeling voor gewichtsverlies

Voordelen en mogelijke risico’s van een maagballon

 • De voordelen zijn aanzienlijk gewichtsverlies en verbetering van gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen.
 • Mogelijke risico’s omvatten misselijkheid, braken en maagzweren als bijwerkingen van de maagballon.

Wat is een maagballon en hoe werkt het?

Definitie van een maagballon

Een maagballon, ook bekend als een doorslikbare maagballon, is een niet-operatieve behandelingsoptie voor gewichtsverlies. Het omvat het inbrengen van een zachte ballon in de maag om een gevoel van volheid te creëren, wat resulteert in verminderde eetlust en portiegrootte.

Werking van een maagballon

Wanneer de maagballon in de maag wordt geplaatst, neemt deze ruimte in beslag, waardoor de maag gedeeltelijk wordt gevuld. Dit leidt tot een eerder verzadigd gevoel, waardoor de persoon minder geneigd is om grote hoeveelheden voedsel te consumeren. De maagballon blijft meestal gedurende een bepaalde periode in de maag, afhankelijk van het type behandeling.

Voor wie is een maagballon geschikt?

Geschikte kandidaten voor een maagballonbehandeling

Een maagballonbehandeling is over het algemeen geschikt voor personen met een BMI van 27 of hoger die moeite hebben met afvallen door traditionele methoden. Het kan ook nuttig zijn voor mensen die geen operatieve ingrepen willen ondergaan.

Ongeschikte kandidaten voor een maagballonbehandeling

Niet iedereen komt in aanmerking voor een maagballon. Personen met bepaalde medische aandoeningen of anatomische afwijkingen kunnen mogelijk geen maagballonbehandeling ondergaan. Het is essentieel om een medische professional te raadplegen om te bepalen of de behandeling geschikt is.

Procedure en plaatsing van de maagballon

Inname van de maagballon

Een van de meest opvallende kenmerken van de maagballon is dat het een doorslikbare ballon is. Voorbeelden zoals de Allurion maagballon betreffen een niet-chirurgische procedure waarbij de patiënt een capsule inslikt die een ballon bevat. De capsule wordt vervolgens in de maag opgeblazen met water, waardoor de ballon tot volledige grootte uitzet.

Niet-chirurgische plaatsing van de maagballon

Het inbrengen van een maagballon is een niet-chirurgische ingreep die meestal wordt uitgevoerd door een ervaren medisch team. De plaatsing vindt plaats via de mond, waardoor er geen incisies of littekens zijn, wat resulteert in een kortere herstelperiode in vergelijking met chirurgische ingrepen.

Voordelen en mogelijke risico’s van een maagballon

Gewichtsverliesvoordelen

De maagballon kan leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies, met gemiddelde resultaten van 10-15% van het totale lichaamsgewicht. Dit gewichtsverlies kan bijdragen aan een verbeterde gezondheid en welzijn van de patiënt.

Potentiële risico’s en bijwerkingen

Net als elke medische behandeling heeft de maagballon enkele mogelijke risico’s en bijwerkingen, waaronder misselijkheid, braken en buikpijn. Het is essentieel om deze aspecten te bespreken met een medisch professional voorafgaand aan de behandeling.

Kosten en vergoedingen voor een maagballon

Variabele kosten van een maagballon

De kosten van een maagballonbehandeling kunnen variëren, afhankelijk van de kliniek, het type maagballon en de bijbehorende diensten, zoals begeleiding en follow-up. Het is raadzaam om de kosten te bespreken tijdens een consult met een zorgverlener.

Verzekering en vergoedingen voor maagballonbehandelingen

In sommige gevallen kunnen maagballonbehandelingen worden gedekt door verzekeringen, maar het is belangrijk om dit van tevoren te verifiëren. Niet alle verzekeraars bieden dekking voor deze niet-operatieve ingreep.

OnderwerpKosten en vergoedingen voor een maagballonResultaten en effectiviteit van een maagballon
Variabele kostenKosten kunnen variëren per kliniek, type maagballon en bijbehorende dienstenStudies tonen aan dat patiënten aanzienlijk gewicht kunnen verliezen tijdens de behandelperiode
Verzekering en vergoedingenIn sommige gevallen kunnen maagballonbehandelingen worden gedekt door verzekeringenEffectiviteit is afhankelijk van naleving van een gezonde levensstijl na verwijdering van de maagballon

Resultaten en effectiviteit van een maagballon

Gewichtsverliesresultaten bij patiënten

Studies tonen aan dat patiënten die een maagballonbehandeling ondergaan aanzienlijk gewicht kunnen verliezen gedurende de behandelperiode. Dit kan een positieve impact hebben op hun algehele gezondheid en welzijn.

Langdurige effectiviteit van een maagballon

Het is belangrijk om te begrijpen dat de effectiviteit van een maagballonbehandeling afhankelijk is van de naleving van een gezonde levensstijl en dieet na de verwijdering van de maagballon. Patiënten moeten zich bewust zijn van de noodzaak om positieve gewoonten te handhaven voor langdurige resultaten.

Vergelijking met andere niet-operatieve behandelingen voor gewichtsverlies

Vergelijking met medicamenteuze behandelingen

In vergelijking met medicamenteuze behandelingen voor gewichtsverlies biedt de maagballon een meer directe fysieke interventie om de eetlust en portiegrootte te beheersen, wat kan resulteren in effectiever gewichtsverlies voor sommige individuen.

Effectiviteit in vergelijking met chirurgische ingrepen

Voor personen die niet in aanmerking komen voor of geen voorstander zijn van chirurgische ingrepen, kan een maagballon een aantrekkelijk alternatief zijn vanwege de niet-operatieve aard van de behandeling.

Ervaringen van patiënten met een maagballon

Persoonlijke ervaring: Leven met een maagballon

Mijn reis naar gewichtsverlies

Toen ik, Marieke, besloot om een maagballon te laten plaatsen, was ik al jarenlang aan het worstelen met mijn gewicht. Na vele mislukte pogingen met diëten en lichaamsbeweging, besloot ik dat het tijd was voor een meer drastische aanpak. De procedure om de maagballon te laten plaatsen was verrassend eenvoudig en ik voelde me goed voorbereid dankzij de ondersteuning van mijn medische team.

Het effect op mijn leven

Gedurende de tijd dat de maagballon in mijn maag zat, merkte ik al snel dat mijn eetlust verminderde. Dit hielp me om kleinere porties te eten en mijn eetgewoonten te veranderen. Na verwijdering van de maagballon heb ik de nieuwe eetgewoonten weten vol te houden, wat heeft geleid tot een aanzienlijk gewichtsverlies.

Ondersteuning en nazorg

Tijdens het hele proces kreeg ik veel steun van mijn medische team, zowel tijdens de behandeling als in de nazorgfase. Ze hielpen me bij het opstellen van een plan voor een gezonde levensstijl na de verwijdering van de maagballon, wat enorm heeft bijgedragen aan mijn succes op de lange termijn.

De ervaring met de maagballon heeft mijn leven echt veranderd en ik ben dankbaar voor de effectieve behandeling die me heeft geholpen mijn gewichtsverliesdoelen te bereiken.

Persoonlijke getuigenissen van patiënten

Het is waardevol om persoonlijke getuigenissen van patiënten te onderzoeken om inzicht te krijgen in hun ervaringen met de maagballonbehandeling. Deze getuigenissen kunnen helpen bij het vormen van realistische verwachtingen en het nemen van geïnformeerde beslissingen.

Diverse ervaringen met maagballonbehandelingen

Elke individuele ervaring met een maagballonbehandeling kan verschillen, afhankelijk van factoren zoals de behandelingsspecificaties, individuele reacties op de behandeling en opvolgingszorg.

Opvolging en begeleiding tijdens en na de behandeling met een maagballon

Ondersteuning tijdens de behandeling

Gedurende de periode dat de maagballon in de maag aanwezig is, is het essentieel om regelmatige follow-up en ondersteuning te ontvangen van medische professionals om het welzijn van de patiënt te waarborgen.

Nazorg na verwijdering van de maagballon

Na de verwijdering van de maagballon is het belangrijk om een geïndividualiseerd nazorgplan te implementeren, inclusief advies over dieet, lichaamsbeweging en algemene gezondheid.

Mogelijkheden voor een gezonde levensstijl na het verwijderen van de maagballon

Advies voor behoud van een gezonde levensstijl

Na de verwijdering van de maagballon is het cruciaal om gezonde gewoonten te behouden, waaronder een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, om langdurige resultaten te handhaven.

Aanbevelingen voor duurzaam gewichtsverlies

Medische professionals kunnen aanvullende aanbevelingen doen voor duurzaam gewichtsverlies na de behandeling met een maagballon, inclusief lifestyle trajecten en gepersonaliseerde jaartrajecten op maat, die duurzaam welzijn en gewichtsverlies bevorderen.

Maagballon: een effectieve behandeling voor gewichtsverlies

Veelgestelde vragen over maagballonnen

Wat is een maagballon?

Een maagballon is een medisch apparaat dat tijdelijk in de maag wordt geplaatst om gewichtsverlies te bevorderen.

Wie kan een maagballon krijgen?

Mensen met een BMI boven de 30 die niet in aanmerking komen voor andere gewichtsverliesbehandelingen kunnen in aanmerking komen voor een maagballon.

Hoe wordt een maagballon geplaatst?

Een maagballon wordt endoscopisch geplaatst, wat betekent dat het via de mond en de slokdarm in de maag wordt ingebracht.

Wat als de maagballon wordt afgestoten?

Het risico op afstoting wordt verminderd door een speciaal dieet en begeleiding van een medisch team na de plaatsing van de maagballon.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van een maagballon?

Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, buikpijn en brandend maagzuur, die meestal van voorbijgaande aard zijn.

Hoeveel gewicht kan men verliezen met een maagballon?

Het gewichtsverlies met een maagballon kan variëren, maar patiënten kunnen doorgaans tussen de 10-15% van hun totale lichaamsgewicht verliezen gedurende de periode dat de maagballon aanwezig is.

{“@context”:”https://schema.org”,”@type”:”FAQPage”,”mainEntity”:[{“@type”: “Question”, “name”: “Wat is een maagballon?”, “acceptedAnswer”: {“@type”: “Answer”, “text”: “Een maagballon is een medisch apparaat dat tijdelijk in de maag wordt geplaatst om gewichtsverlies te bevorderen.”}}, {“@type”: “Question”, “name”: “Wie kan een maagballon krijgen?”, “acceptedAnswer”: {“@type”: “Answer”, “text”: “Mensen met een BMI boven de 30 die niet in aanmerking komen voor andere gewichtsverliesbehandelingen kunnen in aanmerking komen voor een maagballon.”}}, {“@type”: “Question”, “name”: “Hoe wordt een maagballon geplaatst?”, “acceptedAnswer”: {“@type”: “Answer”, “text”: “Een maagballon wordt endoscopisch geplaatst, wat betekent dat het via de mond en de slokdarm in de maag wordt ingebracht.”}}, {“@type”: “Question”, “name”: “Wat als de maagballon wordt afgestoten?”, “acceptedAnswer”: {“@type”: “Answer”, “text”: “Het risico op afstoting wordt verminderd door een speciaal dieet en begeleiding van een medisch team na de plaatsing van de maagballon.”}}, {“@type”: “Question”, “name”: “Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van een maagballon?”, “acceptedAnswer”: {“@type”: “Answer”, “text”: “Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, buikpijn en brandend maagzuur, die meestal van voorbijgaande aard zijn.”}}, {“@type”: “Question”, “name”: “Hoeveel gewicht kan men verliezen met een maagballon?”, “acceptedAnswer”: {“@type”: “Answer”, “text”: “Het gewichtsverlies met een maagballon kan variu00ebren, maar patiu00ebnten kunnen doorgaans tussen de 10-15% van hun totale lichaamsgewicht verliezen gedurende de periode dat de maagballon aanwezig is.”}}]}


Daniel Foster is a licensed bariatric physician with over 10 years of experience in the field of weight management and obesity treatment. After completing a Doctor of Medicine (MD) degree from the University of Amsterdam, Daniel Foster pursued specialized training in bariatric medicine and non-surgical weight loss interventions at the Dutch Institute of Obesity.

Throughout Daniel Foster’s career, they have been actively involved in research on non-surgical weight loss interventions, including the use of gastric balloons. Their work has been published in reputable medical journals such as the Dutch Journal of Obesity Research, and they have presented their findings at international conferences, contributing to the advancement of non-invasive weight loss techniques.

In addition to their research and clinical work, Daniel Foster is a member of the Dutch Society of Bariatric Physicians, where they have contributed to developing guidelines for the use of gastric balloons in weight management. Their expertise and dedication to improving patient outcomes in non-surgical weight loss make them a trusted authority in the field.

Afvallen met hulpmiddel en professionele leefstijlbegeleiding. Klik hier

02